Top 40 Web Development Placement Questions and Answers

Updated: May 22

Becoming a web designer allows you to express your creativity through the designs you choose, the color themes you select, and the overall style of your websites. When there are more prospects for web developers to dominate, there is a scarcity of experienced web designers. Henceforth, a career in web development is an excellent choice.

Thus Mobiprep has curated a list of top 40 Web Development placement questions and answers which can help you ace the placement process.

Basic Web Development Placement Questions


Q1. Choose the correct statement.

  • In traditional XHTML close tag for some elements is optional but not encouraged

  • In both traditional XHTML and HTML close tag for some elements is not optional

  • In traditional HTML close tag for some elements is optional but not encouraged

  • In both traditional XHTML and HTML close tag for some elements is optional


Correct Answer: C

Explanation:

In XHTML all elements must always be closed and empty elements also be closed.HTML is case insensitive and thus closing tags for some elements including empty elements is optional and is ignored by browsers.


Q2. Which of the following is not a difference between HTML and XHTML?

  • Charset in both html and xhtml is “text/html”

  • Charset in html is “text/html” whereas in xhtml it is “application/xml + xhtml” Tags and

  • attributes are case-insensitive in HTML but not in XHTML

  • Special characters must be escape during character entities in XHTML unlike


Correct Answer: A

Explanation:

HTML is case insensitive while XHTML is case sensitive. In XHTML, special characters can be escaped using character entities but not in HTML. Charset in HTML is “text/html” where as it is “application/xml + xhtml” for XHTML.


Q3.Which one of the following is an open source JavaScript library that enables styling for HTML5 elements in versions of Internet Explorer before IE 9?

  • HTML5

  • HTML5 Shiv

  • HTML5 Shim

  • HTML5 Sham


Correct Answer: B

Explanation:

HTML5 Shiv is a JavaScript workaround, to enable styling of HTML5 elements in versions of Internet Explorer prior to version 9, which do not allow unknown elements to be styled without JavaScript. HTML 5 defines the properties and behaviors of web page content.


Q4.Which property is used to detect the browser’s user agent and code based on the pertinent cases?

  • return

  • navigator.user

  • Navigator

  • Navigator.user Agent


Correct Answer: D

Explanation: An old strategy was to look at the property navigator.user Agent to detect the browser’s user agent and code based on the pertinent cases.


Q5. Which of the following is an open source JavaScript library that allows support for different levels of experiences based on the capabilities of each browser?

  • Modernizr

  • Geolocation

  • Navigator

  • Google API


Correct Answer: A

Explanation: Modernizr is an open source JavaScript library that allows support for different levels of experiences based on the capabilities of each browser using a simple feature detection model.

  • Geo-location: the identification of geographic location of an object. 

  • Navigator: object contains information about the browser. 

  • Google API: set of application programming interface which allow communication with Google Services & integration to other services.


Q6.Which protocol is supported by Android browsers?

  • HTTPS

  • HLS

  • RTMP

  • FTP


Correct Answer: A

Explanation: HTTPS i.e. Hypertext Transfer Protocol Secure is used on internet. HLS, Hypertext Transfer Protocol Live Streaming, is supported by android browsers. RTMP stands for Real-Time Messaging Protocol, FTP stands for File Transfer Protocol.


Q7. Which of the following is not a HTML5 tag?

  • <video>

  • <source>

  • <track>

  • slider>


Correct Answer: D

Explanation: <video> tag is used to display video clips in HTML5. Multiple media resources for media elements is specified by <source> tag. Text track for media elements i.e. <audio> & <video> is provided by <track> tag in HTML5. There is no such thing as slider tag in HTML5


Q8.What will happen if height and width of video are not set while video loads?

  • Page flickers

  • page does not load

  • page crash

  • page closes


Correct Answer: A

Explanation: If height and width are not set, the browser does not know the size of the video. The effect will be that the page will change (or flicker) while the video loads.


Q9. Which of the following browser does not support wav file format?

  • Opera

  • Firefox

  • Chrome

  • Internet Explorer


Correct Answer: D

Explanation: Audio file format named wav is not supported by internet explorer out of Opera, Firefox, chrome and internet explorer.


Q10. In HTML Audio/Video DOM __________ returns a Text Track List object representing the available text tracks.

  • readyState

  • startDate

  • videoTracks

  • textTracks


Correct Answer: D

Explanation: The current ready state of video/audio is set by readyState. StartDate sets current date representing current time offsets. VideoTracks returns video track list representing available video tracks. The textTracks property returns a TextTrackList object. Each available text track is represented by a TextTracks Object.


For more Web development placement, questions and answers download our free handbook below.

 

Mobiprep handbooks are free downloadable placement preparation resources that can help you ace any company placement process. We have curated a list of the 40 most important MCQ questions with detailed explanations to ensure the best placement preparation.

Top 40 Web Development Interview Questions and Answers
.pdf
Download PDF • 1.14MB




 

7 views0 comments